Breukelen - Politieagent lost waarschuwingsschoten bij aanhouding

Breukelen - Politieagent lost waarschuwingsschoten bij aanhouding

Dankzij een tip van een oplettende buurtbewoner van het Glaskruid in Breukelen, heeft de politie gisteren, donderdag 5 december rond 17.30 uur, een man aangehouden en een vuurwapen in beslag genomen. Bij de aanhouding zijn door een politieagent waarschuwingsschoten gelost.

Midden-Nederland

De getuige had al twee dagen een auto langzaam door de wijk zien rijden. In die auto zaten twee mannen. De alerte buurtbewoner gaf dit door aan de politie. Agenten gingen toen naar het Glaskruid om poolshoogte te nemen, alwaar zij de auto zagen staan. De agenten spraken de inzittenden van de auto aan en vroegen hen naar de reden van hun verblijf in de wijk. Op dat moment zag een van de agenten een pistool bij de personen in de auto.

De beide mannen zagen kans uit de auto te komen en zich uit de voeten te maken. Natuurlijk zetten de agenten meteen te voet de achtervolging in op de wegrennende verdachten. Om hen tot stoppen te manen, werden er twee waarschuwingsschoten gelost. Hierop kon een van de beide mannen worden gearresteerd. Hij is een 27-jarige man uit Albanië zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

Het vuurwapen dat in de auto lag, werd in beslag genomen. Het bleek te gaan om een doorgeladen vuurwapen. Uiteraard wil de politie weten wat deze mannen van plan waren en daarom heeft de recherche de zaak in onderzoek genomen. Vandaag zal een uitgebreid onderzoek onder bewoners en passanten in de woonwijk gaan plaatsvinden. Ook is de wijkagent in de buurt aanwezig om vragen te beantwoorden.

Getuigenoproep
Heeft u op of rond het Glaskruid in Breukelen de afgelopen tijd verdachte personen gezien? Heeft u een witte Mercedes-Benz in de wijk zien rijden? Heeft u andere informatie die mogelijk van belang kan zijn voor het opsporingsonderzoek? Neem dan contact op met de recherche via 0900-8844 of bel anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). U kunt ook onderstaand tipformulier invullen.

Wanneer mag de politie schieten?
De politie is bevoegd om geweld te gebruiken om haar taak, de handhaving van de rechtsorde, uit te voeren. Het gebruikte geweld moet altijd in verhouding staan tot de situatie en het misdrijf. Dit wordt ook wel ‘proportioneel en subsidiair’ genoemd. Tijdens een gevaarlijke situatie probeert de politie te de-escaleren. Eerst gebruikt de agent zijn stem om de verdachte te vorderen iets te doen of juist niet te doen. Als dit niet lukt, schaalt hij of zij op naar het gebruik van wapens; bijvoorbeeld pepperspray, de wapenstok of inzet van de politiehond. Pas op het laatste moment pakt de agent zijn vuurwapen. Hij kan een waarschuwingsschot lossen.